Nicolaas Clopper - NC2014

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nicolaas Clopper Stichting

Nicolaas Clopper

Nicolaas Clopper jr. (1432-1478) was een monnik die in het Eindhovense klooster Mariënhage in 1472 de bloemlezing over de geschiedenis van de (Bourgondische) wereld schreeft (Florarium Temporum).
Een zeer geletterde figuur, die met zijn aanwezigheid in het klooster Ten Haghe iets zegt over het niveau van ontwikkeling op dat moment van de Eindhovense geschiedenis. Clopper is, mede omdat hij in het gebouw werkte dat heden ten dagen nog bestaat, de terechte naamgever van de nieuwe stadsherstelstichting.


De Wereldkroniek: Florarium temporum "Bloemhof der tijden"

De kroniek, in Eindhoven door Clopper geschreven, behandelt de geschiedenis van de wereld van de schepping tot en met de verwoesting van Luik in 1468. Het werk werd met de hand door Clopper zelf geschreven, in het Latijn, in de periode tussen 1468 en 27 mei 1472. Clopper gebruikte het pseudoniem "Collector". Hij maakte gebruik van het werk van 240 andere auteurs; hij had de beschikking over de rijke bibliotheek van zijn vader en die van klooster Mariënhage, hetgeen verklaart dat het werk zo ongewoon grondig is. Verder heeft hij informatie van zijn vader kunnen gebruiken, die raadsheer was van de Bourgondische hertog en dus over veel gegevens beschikte. Zijn vader, opdrachtgever en financier van het boek, werkte overigens actief mee aan de kroniek. Het boek zelf bestaat nog steeds en ligt in de Beierse staats-bibliotheek van München. Een in die tijd geschreven concept lin he Hoofdstaatsachief van Düsseldorf. Momenteel wordt in het klooster Mariënhage een Nederlandse vertaling gemaakt.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu